Още три щатски банки фалираха, очакват се 1000 до 5 години

Три щатски банки с общи активи от 1,5 млрд. долара станаха поредните жертви на кризата, след като бяха затворени от щатските регулаторни органи, съобщи „Блумбърг“. С тях броят на затворените тази година в САЩ банки достигна 40.
Фалиралите трезори са Southern Community bank във Файетвил, щата Джорджия, Cooperative Bank в Уилмингтън, Северна Каролина, и First National Bank в Антъни, Канзас. Депозити на Southern Community за 307 млн. долара са били закупени от United Community Bank, също базирана в Джорджия, а повечето от депозитите на Cooperative Bank на обща стойност 774 млн. долара - от First Bank, Северна Каролина. Bank of Kansas е придобила депозитите на First National Bank в размер на 142,5 млн. долара. Общо банките купувачи придобиват активи за 1,47 млрд. долара.
Броят затворени финансови институции в САЩ тази година е най-голям от 1993 г. насам, като сравнено с предишните две години, бройката от 40 закрити трезора е почти двойно по-голяма от 25-те през 2008 г., а през 2007 г. едва три финансови институции бяха закрити. Причината за многото банкови фалити са растящите просрочия по ипотеки и други заеми заради загубата на работни места. В над една четвърт от щатите нивото на безработица е по-високо от 10 на сто.
Общо 305 банки от цялата страна са включени в списък на Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) само за първите три месеца от годината, което е с 21 на сто повече спрямо четвъртото тримесечие на 2008 г..
Според данните на FDIC новите три затваряния ще струват на регулатора 363 млн. долара за застраховки на депозити. Резервите на регулатора през първото тримесечие са намалели с 25% на годишна база до 13 млрд. долара, което е най-ниското ниво от септември 1993 г. FDIC осигурява депозити в 8246 финансови институции с активи за 13,5 трлн. долара.
Анализатори очакват до 1000 щатски банки да фалират през следващите три до пет години заради загуби, свързани със заеми за търговски имоти. По оценки на FDIC затварянията на банки ще струват на регулатора 70 млрд. долара до 2013 г.

Станете почитател на Класа