Новите модели на Никон

Това се очакваше отдавна, но вече е факт. Nikon излезе на сериозния пазар на безогледални камери, хвърляйки ръкавицата пред лидера в сегмента Sony. Първите компактни пълноформатни фотоапарати на японската компания – Z6 и Z7, бяха представени на 23 август, като са предназначени за ентусиасти и професионалисти.

Серията дава възможност на Nikon да прави по-малки камери от висок клас и да развие нова продуктова линия от обективи. Според анализатори решението е ключово за бъдещето на японската компания в момент, когато смартфоните почти унищожиха търсенето на компактни камери с фиксиран обектив, а продажбите на класическите огледално-рефлексни камери също падат.

Огледално-рефлексните фотоапарати (DSLR), които използват повечето професионалисти и фотографи ентусиасти, работят с огледало, което отразява влязлата през обектива светлина към окуляра. Така потребителят гледа през обектива, за да композира снимката.

При безогледалните камери няма огледало, като вместо него те използват дигитален визьор. Това освобождава място в корпуса, давайки възможност за по-малко тяло и повече електроника – за стабилизиране на изображението и за разширена функционалност. В началото дигиталните визьори не бяха толкова добри, но в момента резолюцията им е достатъчно висока и даже превъзхождат оптичния визьор заради допълнителната информация, която представят на фотографа. Но проблемът е, че жаждата им за енергия бързо изяжда живота на батерията. В резултат компактните камери правят в пъти по-малко снимки, отколкото огледално-рефлексните с едно зареждане на батерията.

Nikon опита безуспешно пазара на безогледални камери със своята любителска серия „1", излязла през 2011 г., която не се посрещна добре от потребителите. Но за разлика от нея новите Z7 и Z6 са с пълноформатен сензор с размер 24 на 36 милиметра, както на стандартния филм. Така те могат да улавят повече светлина, давайки възможност за много по-добри снимки.

Моделът от по-висок клас Z7 ще струва $3400 (само тялото, бел. ред.), като е с 45,7-мегапикселов сензор и 493 фокусни точки. Той ще прави до 9 снимки в секунда.

Z6 ще се продава за $2000, като е с 24,5-мегапикселова матрица, 273 фокусни точки и дава възможност за до 12 кадъра в секунда. В комплект с вариообектив f4/24-70 мм цената се увеличава с още $1000.

В сравнение със съответстващия му огледално-рефлексен D850 в актуалната продуктова линия на Nikon, Z7 e с 33% по-лек – 675 срещу 1005 грама. Но животът на батерията му е доста по-кратък – едва 330 срещу масивните 1850 кадъра на по-големия събрат.

Сред другите предимства на безогледалните камери е и по-тихата работа, защото при натискане на спусъка не се вдига огледалото, което трябва да даде път на светлината и после отново да се затвори, предизвиквайки познатото двойно щракване. Също така те дават възможност за повече точки на автофокус, както и повече направени един след друг кадри. Но обективите за огледално-рефлексни фотоапарати изискват специален адаптер, за да работят с новата система, наречена Z-байонет. Заради по-широката основа системата ще дава по-добра функционалност, като една от първите ѝ демонстрации ще е с новия обектив с фиксирано фокусно разстояние 58 мм и апертура 0,95, подходящ за снимане при най-слабо осветление.

Като за начало Nikon пуска 3 обектива, които през 2019 г. ще бъдат последвани от още 6 модела.

Станете почитател на Класа