Фейсбук в Китай

Facebook създаде звено в Китай с регистриран капитал от 30 млн. долара, сочи официалната му бизнес регистрация, която предполага, че американската фирма засилва присъствието си на един пазар, на който социалните мрежи остават блокирани, предаде Ройтерс.

Звеното е регистрирано в Ханджоу, дом на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding, сочат документите, одобрени от китайските власти миналата седмица и разгледани от Ройтерс.

"Интересуваме се от създаването на иновативен център, за да подкрепим китайските разработчици, иноватори и стартъпи", посочва представител на Facebook в имейл.

Уебсайтът на Facebook продължава да е блокиран в Китай. Страната стриктно цензурира чуждестранни медии, търсачки и социални мрежи, включително съдържание от Twitter и Google.

Създаването на изцяло китайско звено не променя подхода на Facebook в страната, посочва компанията, допълвайки, че все още се учи на различни подходи за опериране в азиатската страна.

Миналата година чат приложението на Facebook – WhatsApp, също беше блокирано от властите и от този момент насам често не е активно там.

Документите посочват единствено Facebook за собственик на звеното в Китай.

Въпреки че цензурата се засилва по време на управлението на Си Дзинпин, който беше избран за президент през 2013 г., американските технологични компании, чието съдържание е блокирано в страната, търсят все повече нови начини да навлязат на пазара без да се сблъскват сериозно с регулаторите.

Google има няколко стотици служители в Китай и наскоро създаде своя лаборатория за изкуствен интелект в страната. Освен това създаде няколко приложения за китайския пазар през последните месеци.

Apple също сериозно промени своя магазин за приложения, за да може да преодолее рестрикциите в Китай през последната година, като премахна стотици приложения по искане на регулаторите.

Facebook заяви, че китайското ѝ звено ще се фокусира върху обучения, които ще помогнат на софтуерните разработчици и предприемачите да създават иновации. Компанията има подобни центрове в много държави, включително Франция, Бразилия, Индия и Южна Корея.

Станете почитател на Класа