Дел отново на борсата

Британската технологична компания Dell планира отново да стане публична, след като през 2013 година изкупи всичките си акции, предлагани на борсата, изполвайки кредити, съобщава TechCrunch. При тази операция основателят Майкъл Дел и частната Silver Lake Partners запазиха контрола върху компанията.

Dell дълго време доминираше на пазара на компютри, но с навлизането на новите технологии изгуби позиции.

Според публикацията компанията няма да използва първично предлагане на акции (IPO), а ще прибегне до по-сложен метод, като обмени свои акции срещу акции на Dell Technologies. На практика това обаче означава, че компанията става отново публична.

В крайна сметка акциите на Dell ще се появят на фондовата борса в Ню Йорк 5 години, след като Майкъл Дел и и Silver Lake Partners ги купиха за $25 млрд.

В момента Дел притежава 72 % от акциите, а Silver Lake Partners – 24. Както и преди, Майкъл Дел запазва постовете на председател на съвета на директорите и изпълнителен директор.

За последното четиримесечие Dell обяви рекордни приходи от $21,4 млрд., което е ръст от 19 % на годишна база. За последната година компанията има приходи от $82,4 млрд. и отчете загуби от 2,3 млрд. Според отчета Dell е погасила кредити за 13 млрд. долара.

Според съобщение на компанията излизането на борсата отговаря на стратегията ѝ да се утвърждава като водещ доставчик на компютри, компютърни технологии и корпоративни инструменти.

Станете почитател на Класа