Футуристичното БМВ

Първите собственици са имали по някоя пара в банката, финансова възглавница, която омекотява прехода към нова технология, преди такива като нас също да се наредят на опашката. Никой не може да оспори факта, че малко неща остаряват толкова бързо, колкото визията на автомобилните производители за бъдещето. Ето ви я и загадката на i8 в черупка от карбонови нишки. Но как ви звучат 58 000 паунда и 62 764 на километража? По-добре, а?

Авантюрата на BMW в наистина бързите хибриди струваше един милиард. Не се оказа пълна глупост, както някои предричаха, но и не промени играта, както се надяваше компанията. Четири години след появата на модела – Боже, как лети времето – бихме казали, че екстериорът на Беноа Якоб не е загубил нищо от способността си да поразява, дори и отварящите се под двустепенен ъгъл врати и солидните прагове да правят достолепното влизане и излизане невъзможно. Щом се настаните, i8 опровергава скептиците и продължава да изглежда абсолютно футуристично. Или в BMW са си свършили работата перфектно, или другите още се туткат. Този автомобил говори за мисията си чрез ултратънките материали, включително и предното стъкло, чрез пулсиращото синьо сияние на приборното табло и чрез плашещото почти безшумно стартиране, което е характерно за всички електрически автомобили.

Изкусителен е, особено за каране в града, тъй като обещава разход от 1,7 л/100 км и 49 г/км СО2. Е, ясно е, че в истинския свят това съвсем не е така, но среден разход от 5,8 л/100 км е съвсем осъществим, а ще отчетете и 4,7 л/100 км, ако внимавате с десния си крак по магистралите и се придържате към режим EcoPro (i8 избира по подразбиране не толкова икономичния режим Comfort).

Стигаме и до динамиката. Двигателят е 1,5-литров турбо с 230 к.с., но има интегриран електромотор, който добавя още 130 к.с. и закръгля въртящия момент на 570 Нм и има нрава на който и да е конвенционален атмосферен агрегат с вътрешно горене, ако не смятаме Ferrari V12. Относително ниското тегло (1535 кг) и сниженият център на тежестта също се усещат. Да, R8 и 911 предлагат забава от старата школа, но този i8 е... много хитро измислен.

Станете почитател на Класа