Хайнекен излиза от Китай

Китайската China Resources Beer (Holdings) е в процес на преговори за придобиване на бизнеса на пивоварната Heineken в Китай в сделка, която може да надвиши 1 млрд. долара, тъй като най-големият местен пивовар в страната търси нов двигател на растеж от премиум марки, съобщи Ройтерс.
Преговорите се случват в момент, когато глобалните бирени гиганти като Heineken, AB InBev и Carlsberg са изправени пред ожесточена конкуренция от страна на местните конкуренти, а и помежду си, в развиващите се пазари, които се явяват двигател на растежа за световните пивовари.
Китай е най-големият пазар на бира в света по обем продажби. Най-голямата марка на CR Beer - Snow, е най-продаваната бира в света, но почти всички продажби са в Китай.

Един от източниците казва, че сделката между CR Beer и Heineken най-вероятно ще включва три пивоварни - в провинциите Гуандун, Хайнан и Жейянг, дистрибуторската дейност на Heineken и нейните марки в Китай.
Пивоварите са обсъдили суап на акции като част от сделката, заяви източник пред Ройтерс.
Детайлите не са окончателно договорени и преговорите все още могат да пропаднат, допълва източникът, поискал анонимност, тъй като информацията не е публична.
Двете компании са отказали да отговорят на запитванията за коментар.

 

Станете почитател на Класа