Нов пропуск в сигурността на айфон и мак

Нов пропуск в сигурността може да засегне iPhone и компютрите Mac, съобщи CNBC.
Софтуерният разработчик Айбрахам Мейсри твърди, че е открил бъга, наречен "chaiOS", като е писал за нето на сайта GitHub. Т.нар. текстова бомба "text bomb" може да предизвика блокиране на iPhone или рестартирането му.
Изпращане на текстово съобщение с линк към публикуван от Мейсри код е достатъчно, за да активира кода - дори ако получателят не кликне на линка. А на компютър това води до сриване на браузъра Safari и забавяне на работата на машината.
Мейсри казва, че винаги съобщава на Apple, преди да открие бъгове в техните продукти. От технологичния гигант засега не дават коментар.
Скоро след като туитът на Мейсри за пропуска беше широко разпространен в социалните мрежи, той изтри зловредния код, пишейки, че няма да го публикува отново, но от Apple трябва да се погрижат за сигурността на устройствата им.
Бъгът е досаден за потребителите на устройствата на Apple, но не е зловреден и не води до открадване на информация или други поражения, казват експерти по компютърна сигурност.
В края на м.г. Apple си плю на ръцете, за да отстрани сериозен проблем в сигурността, който дава възможност за достъп до персоналните ѝ компютри без въвеждането на парола.

Станете почитател на Класа