Година бонус по ИСПА едва ли ще стигне

Близо 700 млн. евро има опасност да загуби страната ни по ИСПА заради сериозното забавяне в реализацията на проектите, които се финансират по линия на предприсъединителната програма. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.
Последният срок за усвояването на близо 1,6-те млрд. евро, по ИСПА, предназначени за България, е 31 декември 2010 г. Сериозно застрашен е водният цикъл на Русе, където до момента е свършена едва 4% от работата. Идентично е и положението с водния цикъл на София, който продължава да буксува. Няма изгледи да приключат до края на 2010 г. „Дунав мост 2“, автомагистрала „Люлин“, да бъде модернизирана жп линията Свиленград-турска граница.
В последните няколко дни доста сериозно се заговори, че страната ни може да поиска от ЕК удължаване с още 12 месеца на програмата.
Закъсненията по всички проекти обаче са толкова сериозни, че едва ли ще може да ги наваксаме дори и Брюксел да ни даде година бонус.
Прекалено оптимистично е да се смята, че няколко години бездействие и размотаване могат да се наваксат с магическа пръчка.
Нито мост над Дунав се строи за 6 месеца, нито магистрала за няколко седмици. Още по-оптимистично е пък да смятаме, че от Брюксел ще ни пуснат да минем между капките и няма да вземат под внимание годините, в които тези проекти са тъпчели на едно място.
Но си струва да опитаме.

Станете почитател на Класа