Бюджетът ни - новият Бермудски триъгълник

Само за месец – от края на юни до края на юли, бюджетът на България регистрира дефицит в размер на 550 млн. лв. Междувременно се състояха избори и правителството на ГЕРБ смени кабинета на тройната коалиция. Тогава бившият финансов министър Пламен Орешарски обяви, че е оставил хазната на плюс. Действително към края на юни излишъкът е факт – 216,5 млн. лв. по републиканския и 183 млн. лв. по консолидираната програма.
Наследникът му Симеон Дянков обаче заварва дупка в хазната, която може да изплаши и най-смелия финансист. И за да не е голословен, вицепремиерът показа данни – минусът към 17 юли е 202 млн. лв. Тринадесет дни по-късно дупката достига 372,4 млн. лв. по консолидирания бюджет.
Въпросът е къде са парите? Според Дянков те са похарчени в периода от началото на май до 27 юли, преди ГЕРБ да състави правителство. Според предишните управляващи причината за дефицита е световната финансова криза, която свива икономиката и намалява постъпленията в хазната. Тази концепция много напомня времето преди 10 ноември 1989 г., когато неуспехите на развития социализъм се дължаха или на сушата, или на кишата, но най-вече на световния империализъм.
Ако не стане ясно къде са парите, България като нищо може да си спечели славата на новия бюджетен Бермудски триъгълник. В него милионите изчезват напук на физическите и икономическите закони, които действат навсякъде другаде, но не и нас.

Станете почитател на Класа