Само нов ред ще се справи с контрабандата

Новият финансов министър Симеон Дянков наистина е решил да намери липсващия в хазната 1 милиард. По негово поръчение от вчера инспектори на приходната агенция започнаха масирани акции на софийските тържища за плодове и зеленчуци. Ще бъдат проверени оборотите и складовите наличности, трудовите договори на работещите по борсите. Също вчера стана ясно, че с удвоени сили мобилните групи по южната граница ще спират контрабандата. Всичко това ще е много добре, ако отново не се окаже поредната кампания и не остане само шумен екшън.
Че от Турция, Гърция, Македония у нас влизат контрабандно плодове и зеленчуци, го знаят и децата. Само че години наред този нелегален внос минаваше границата с мълчаливото съгласие на администрацията. Защо и как така никой не си направи труда да ограничи тази огромна измама, може само да се подозира.
Притиснат от отварящата се бюджетна дупка, финансовият министър няма друг начин освен да събере всички възможни приходи. Но ще постигне ефект не с показни акции, а само ако бъде създаден изряден ред и напълно контролирана система. Колкото до чиновниците - да се стягат за работа, за да има смисъл от и без това раздутата администрация.


Станете почитател на Класа