Явор Божанков: Хората искат справедливост, която Борисов не може да им даде

"От БСП имахме сериозни основания да поискаме извънредно заседание на Народното събрание. Анализът не е толкова в неявяването на ГЕРБ, колкото в причините, поради които трябваше да дойдат и нашето основание да ги извикаме. За нас е ясно - 4 години искахме вотове на недоверие, напускахме парламента, оставката на правителството я искахме от първия ден на това Народно събрание. Нерешаването на проблемите от страна на управляващите доведе до огромно недоволство и избухването на протестите", каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред БТВ.

"Борисов твърди, че има две основания да не подава оставка - работещ парламент, който да решава проблемите на хората, и задаващата се икономическа криза. Управляващите обаче правят точно обратното - бойкотират работата на същия този парламент и раздават държавни пари на администрацията с цел да си купят спокойствие. С действията си ГЕРБ създадоха освен здравна и икономическа, но и остра политическа криза. С вчерашния бойкот на парламента ГЕРБ показаха, че на тях просто не ги интересува - за тях няма значение и не изпитват нуждата да отговарят на въпросите на обществото", категоричен е Божанков.

"Борисов се опита да раздава пари, и то държавни пари. В нормалните европейски държави това става с актуализация на бюджета. Във Франция вече има три такива актуализации. В България никой не знае какво е състоянието на хазната. Това и физическото и вербално насилие над журналисти на конференцията на ГЕРБ, ни даде основание да извикаме министър-председателя и ГЕРБ в парламента. Първо, да направим разчет откъде ще дойдат тези пари и какви пари харчи Бойко Борисов и второ, какво е отношението на властта към насилието. Това, което стана с журналистката Полина Паунова е абсолютно недопустимо. Насилието е и невербално. Всичко, които си позволят критика към управлението биват брутално атакувани", коментира депутатът от левицата.

Той открои двете основни теми в обществото - оставката на Борисов и оставката на Гешев. Според Божанков големият въпрос е дали правителството реагира адекватно и тези основанията за оставка отпадат или се увеличават: "Дотук Борисов се опитваше да успокоява протестите с пари, но се оказа, че хората не искат пари, а искат справедливост. Борисов справедливост на това общество не може да даде".

Явор Божанков обърна внимание, че в разгара на най-голямата криза, прокуратурата, призвана да се бори с нагласените обществени поръчки, си е купила 2 джипа за близо половин милион лв. с нагласена обществена поръчка. "Изискването е било те да бъдат с поне 400 конски сили, защото явно с по-малко прокуратурата не може да се движи. Това е основание веднага да се направи изслушване на главния прокурор", добави той.

„"Истината е, че сегашната ситуация е много по-голяма от БСП и от всяка друга политическа сила. Хората изискват двете оставки, искат промяна на модела на управление и казват: "Мутрите вън!". Тези искания нямат цвят и не можем да им поставим граници в рамките на една политическа партия. Големият извод е, че така не може да продължава. Който и да управлява оттук нататък трябва да знае, че насреща си няма прости хора, а има народ, който ще го свали от власт всеки път, когато прекрачи тази граница", завърши Явор Божанков.

Станете почитател на Класа