Силиконова долина вместо „Кремиковци“?

След 10 години столичани няма да бъдат притеснявани от кремиковските пушеци. София спокойно ще расте и ще се развива в североизточна посока, а териториите в тази част ще представляват апетитни сделки за имотните агенции...
Възможно ли е това да се случи? Защо не, стига да бъде реализирана идеята за строителство на Технологичен център на мястото на металургичния гигант. Изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков подписа вчера споразумение за изготвяне на проекта с Гуидо Барановски, председател на технологичен център в Дортмунд.
В българския център ще се разработват чисти и високотехнологични производства, а млади и образовани хора с бели якички ще реализират професионалните си намерения.
Всичко това звучи прекрасно, стига да е възможно. Доста критици имаше и предишната идея в „Кремиковци“ да бъде вдигнат българският „Дефанс“. В крайна сметка се разбра, че е по-удобно правителственото сити да е в града.
Но отдалечеността на мястото не е пречка там да се развие своеобразна Силиконова долина. Проблемът е, че все още няма решение за съдбата на металургичния комбинат. Очаква се заседание, на което кредиторите ще станат негови акционери. Държавата обаче е вторият по големина кредитор и няма как сама да вземе каквото и да е решение.

Станете почитател на Класа