Понякога и по самолетите посрещат

На своето заседание вчера кабинетът реши, че няма да плати поредната лизингова вноска за двата Airbus A 319, които бяха купени, за да обслужват президента, председателя на парламента и премиера. Държавата няма 2,8 млн. долара за поредната лизингова вноска. Самата сделка пък ще бъде изпратена в прокуратурата, обясни транспортният министър. Двата самолета са втора ръка, но заедно с лихвите излизат 109 млн. долара. За по-малко пари може да се купят чисто нови машини, даже в момента има подобно предложение, аргументира се министърът.
В случай че е така, наистина трябва да се преосмисли старата сделка и да се огледат внимателно цените в новата оферта. Но може решението да е продиктувано единствено от стремежа за икономии. Понеже първият финансист Симеон Дянков посъветва властта да намери други начини да лети, бихме могли да предложим още един вариант. При своите пътувания в чужбина например министрите и депутатите биха могли да ползват low cost компании. Подобен ход би имал и пиар ефект, защото няма да остане незабелязан от световните медии, а с това и името на страната ни ще влезе в новините.
Дали обаче това е точното лечение в кризата? Икономистите обичат да казват, че е по-здравословно голямата енергия да отива в търсене на приходи, а не в стягане на разходи. Защото не бива да се лъжем - посрещат не само по дрехите, но и по самолетите.

Станете почитател на Класа