За контрола на европарите

Досега управлението на евросредствата е било в погрешна посока и се обмисля създаването на спецагенция за парите на Европа. Това заяви вчера шефът на комисията по европейските въпроси Светлин Танчев. Той обаче се презастрахова, че все още няма пълен анализ как би действала подобна структура.
За създаване на агенция, която да поеме контрола над евросредствата и да има реални функции, се говори от миналата година. Даже временна комисия в 40-ото НС изготви структурата й. Но управляващата коалиция така и не намери сили да създаде такъв орган, защото разваляше коалиционната формула 8:5:3. Резултатът: вицепремиерът по еврофондовете можеше и да се кара с колегите си, но нямаше правомощия да налага санкции, защото оперативните програми се управляваха от съответните министри. И в тяхна власт бе да постъпват с тях както намерят за добре. Затова и сега гърмят скандали по отделни програми.
Тези дни комисия на ЕК идва у нас, за да убеди новата власт контролът над парите на ЕС да се поеме от високо ниво. Дали ще бъде успешна тази визита, не може да се каже. Но със сигурност, ако искаме да се възползваме от паричните потоци на Брюксел, ще трябва да се съобразяваме с правилата. И с препоръките им.

Станете почитател на Класа