Банкери без бонуси? А може ли банки без банкери?

Банковият бизнес отново показа, че не е готов да си вземе поука от финансовата буря, която се разрази в последната година. Оказва се, че системата от бонуси, която по думите на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан не е единствената причина, но е една от причините за ситуацията в момента, отново се завърта и продължава да носи дивиденти за банкерите. Финансистът остана скандализиран от примамката за печалби, лесни пари, начин да се поемат необмислени рискове, с които отново ще се мотивират или задържат кадърните служители.
Но трябва да се знае, че именно тези ръководни кадри изобретиха такива деривати, които сега и те самите не могат да кажат колко струват. А инвеститорите ги избягват, както дяволът - тамян. Оказва се, че пазарът в последните 10 г. е бил напълно виртуален - цените изобщо не са отразявали риска. А за цялото представление плащат правителствата.
От друга страна, подобни способности да усложниш нещата дотолкова, че да объркаш дори и експертите, заслужават поне половин милион бонус, нали? Особено когато това са лесните пари, дадени от хазната, за да спаси една или друга закъсала инвестиционна банка. Има право Строс-Кан да се скандализира, но в крайна сметка ще си остане само с раздразнението. Защото МВФ е безсилен, а решенията се взимат от самите банки.

Станете почитател на Класа