Дупката в бюджета се оказа хралупа

Има действия в живота на човека и в поведението на едно правителство, които не могат да се скрият. Типичен пример в това отношение е състоянието, в което предишното правителство остави държавния бюджет. Още преди да влезе официално във финансовото ведомство, новият министър Симеон Дянков предупреди, че дупката в бюджета ще е голяма – 1,5-2 млрд. лв. Вчера с опънато лице той съобщи пред журналистите, че сривът е 2,5 млрд. лв. И побърза да се оттегли, без да отговори на въпросите, които неизбежно щяха да му бъдат отправени. Вероятно не защото не желае да отговори, а защото иска да е подготвен с предложения за излизане от кризата.
Така без отговор останаха въпросите дали през юни републиканският бюджет вече е бил на дефицит и защо предишният финансов министър не е публикувал на страниците на ведомството отчета за него; има ли непредвидени разходи, които са правени „за сбогом“ от предишните управляващи; какъв е действителният размер на невъзстановения ДДС, с който е „вързан“ бюджетът преди сдаването на поста, и много други.
Накратко - не се знае какви изненади още е скрило в ръкава си старото управление. Така например само седмица след като беше отчетен излишък, на бял свят се появи не дупка, а цяла хралупа в бюджета на държавата. Това няма как да бъде скрито.

Станете почитател на Класа