Кризата продължава, бонусите „си вървят“

Кризата продължава да се вихри по света, а бонусите не спират да „си вървят“. Така можем да перифразираме поговорката за кервана и кучетата по отношение на глобалната финансова система и последиците от нея.
Последният, който повдига въпроса за неоправданите допълнителни възнаграждения, особено в закъсали банки, получили държавна помощ, бе френският финансов министър Кристин Лагард пред британския в. „Файненшъл таймс“. Тя заплаши, че правителствата от формата Г-20 ще вземат по-сериозни мерки срещу прекомерните финансови рискове, включително и раздаването на крупни суми под формата на премии и определи гарантираните бонуси като „срам за банките“.
Още в края на миналата година темата разбуни духовете по целия свят. Но явно е било за кратко, защото за второто тримесечие големите щатски трезори побързаха да се похвалят с печалбите си. Тогава се разбра, че не са спирали и раздаваните допълнителни облаги и екстри. Целта, разбира се, е ясна: да се мотивират най-ценните служители в компанията – шефове и висши мениджъри.
Наивно е да се смята, че единствено безграничното увеличаване на заплатите и допълнителните възнаграждения на изпълнителните директори на някои фирми е главната причина за колапса на финансовата система. Но от друга страна горчивият опит от кризата явно с нищо не е променил на поведението на Уолстрийт. А това вече залага поредната неизвестна и буди нови тревоги.

Станете почитател на Класа