Сладката „участ“ да си член на борд

Акционерите на държавната компания „Информационно обслужване“ гласуваха осмината членове на управата й – трима от надзора и петима в борда, да получат общо 396 хил. лева заплати за 2008 г. като част от финансовия отчет на компанията. Това прави по около 50 хил. лева на калпак при средна работна заплата там от 1180 лева. За по-миналата година общото събрание е гласувало шефски заплати за малко над 330 хил. лв. общо.
Дано това се окаже последното щедро раздаване на държавните пари. Поне ако спази думата си бъдещият премиер Бойко Борисов, който неотдавна се закани, че занапред държавните служители в бордовете ще получават само по една заплата. И макар че не уточни дали има предвид минималната за страната или гласуваната от борда на съответното дружество, идеята на Борисов изглежда справедлива на фона на повсеместната стагнация.
Справка във финансовия отчет на „Информационно обслужване“ за 2007 г. показва, че част от надзорниците пълнят джоба си освен от държавна заплата и от участие в поне още един борд. Димитър Ивановски например е член и на надзора на „Булгартабак холдинг“, Кирил Желев е в борда на ДП “Ръководство на въздушното движение“, а Добрин Пинджуров – в борда на „Химкомплект – инженеринг“ и в контролния съвет на ДП „Кабиюк“.
Надежда, че идва краят на „голямата лъжица“ в бордове, поне в „Информационно обслужване“, е и фактът, че тримата нови надзорници бяха избрани с одобрението на новия финансов министър Симеон Дянков.

Станете почитател на Класа