Прокуратурата да се самосезира за ловните стопанства

Скандалният турски бизнесмен Фуат Гювен се устреми към дивеча в българските гори. Очаква се с подкрепата на досегашния червен депутат Димитър Дъбов Гювен да заеме обширна българска територия. Бизнесменът е популярен като част от обръча от фирми, които подпомагат финансово ДПС.
Случайно или не, през месеците май и юни в агенцията по горите изведнъж тръгнаха над 120 конкурса за ловните стопанства. Чиновниците се престараха и пуснаха процедурите на конвейер. В някои дни дори са обявявани по близо 30 процедури наведнъж. Част от конкурсите са за стопанисването на дивечовъдните участъци в горските стопанства. Останалите са за дейности в ловните стопанства.
Тази завидна активност преди избори скандализира както политици, така и експерти от агенцията по горите. Според тях за едно от най-атрактивните ловни стопанства - „Ропотамо“, условията са нагласени така, че накрая да спечели небезизвестният Гювен. Вече се чуват предупреждения, че подробности за процедурата ще бъдат представени пред Брюксел. И пак ще станем за резил.
След хилядите сигнали и оспорвания как да се вярва на агенцията по горите, където отричат категорично, че провеждат процедурите под натиска на фирми. Всичко е ясно и прозрачно, твърдят чиновниците.
Проблемът е, че след активността през май и юни се очаква затишие в конкурсите. След решаването на въпроса с апетитните стопанства вече всички могат да си отдъхнат – и победителите, и победените.
Но и това не е единственият пример за изключително престараване в края на мандата. Напълно е възможно някои конкурси да приключат дни преди сформирането на новото правителство. И това ли ще бъде напълно ясно и прозрачно?
Може би няма да е зле прокуратурата да се самосезира и да провери кой чии интереси прокарва. А интересът към дивеча и горите е огромен.

Станете почитател на Класа