Петролопроводът - по стъпките на атомната централа

Строителството на петролопровода Бургас-Александруполис уверено върви по стъпките на по-големия си събрат АЕЦ „Белене“. И за тръбата руснаците предлагат да осигурят финансирането по начин, който година по-рано бе предложен за АЕЦ-а.
Нашият отговор - засега отказваме да вземем руските пари. Какво обаче ще стане, ако догодина по това време отново няма желаещи да инвестират в проекта? Тогава дали същите приказки ще се говорят?
Този филм вече сме го гледали. И когато Москва предлагаше пари за АЕЦ „Белене“, те бяха без държавна гаранция, а сега нещата се обърнаха.
Началото на строителството на петролопровода се очакваше да бъде през тази година. Сега обаче се оказа, че то може да започне най-рано догодина по това време. Дали това е закъснение обаче, никой не казва.
Тук също има прилика с атомната централа, защото през септември миналата година ни уверяваха, че до май 2009 г. ще започне наливането на фундаментите на блоковете – събитие, което все още очакваме да се случи. Точно такива малки „забавяния“ дават основание на хората да се чудят дали си заслужава да се развива този проект, или е безсмислен.
Е, ако има смисъл в него, сега е моментът акционерите да покажат, че това няма да е втората АЕЦ „Белене“.

Станете почитател на Класа