Пак ще занимаваме Брюксел с водните проекти

Нееднократно експертите в екоминистерството, които отговарят за оперативна програма „Околна среда“, твърдяха, че няма проблеми с водните проекти. Оказа се обаче, че за няколко месеца програмата бе блокирана.
Българското правителство не беше решило проблема със собствеността на ВиК инфраструктурата и се наложи светкавично да променя съществуващия Закон за водите.
Причината - част от проектите са със завишени финансови параметри. Стойността им многократно надхвърля средствата, които се плащат в ЕС за водна инфраструктура. Спирането на процедурите било превантивна мярка на ЕК, обясняваха от МОСВ.
Малко по-късно беше замразен и проектът за водна инфраструктура на Дулово. Това вероятно е само началото.
Още около 10 случая се проверяват за злоупотреби. Коментарът от екоминистерството обаче пак звучи „успокоително“.
Възможно е да има и други спрени проекти, тъй като за 10% от предложенията в ЕС, постъпили от страните членки, има сигнали за нарушения. Около 70% от нередностите пък са свързани с двойно финансиране.
Затова най-вероятно у нас проблеми тепърва ще има. Крайно време е да спрем да се оправдаваме за това, което не е свършено, и да си свършим работата. Не е редно да няма достатъчно пречиствателни станции и дори канализационна мрежа. За разлика от „средновековната“ ситуация в някои наши населени места в Европа отдавна са решили тези екологични проблеми.

Станете почитател на Класа