КПД в борбата с прането на пари = 0,0004

Всяка година МВФ налива $2,85 трлн. в борбата с прането на пари и финансирането на тероризъм. Това сочат данни, цитирани от Йос де Вит, старши експерт към Съвета на Европа по проекти за борба с прането на пари, по време на семинар на Deloitte на тема „Борбата с прането на пари“. Въпреки огромната сума обаче успеваемостта на противодействието срещу този тип финансови измами е едва около 0,0004%, а 80% от нелегалната дейност се извършва в САЩ, признават експертите. Оказва се, че най-голямата икономика в света е и най-големият специалист по кражбите. И няма финансова институция по света, която да не е засегната от прането на пари.
Изводите са ясни: първо, и да не се намирахме във финансова криза, парите на средностатистическия данъкоплатец пак изтичат някъде в небитието, извън неговия скромен контрол. И второ, интересно съвпадение е коя страна се явява генераторът на изключително вредната за икономиката практика, каквато са финансовите престъпления.
Излиза, че ние в България и да упражняваме правото си на вот, и да случим най-после на едно не дотам корумпирано правителство, „големите риби“ пак ще направляват икономиката ни, а оттам и живота на всеки, който е завъртян от корпоративната матрица. Но все пак алтернативата да се живее в гората не би могла да приляга на всеки. Така че, ако искаме да населяваме света такъв, какъвто е днес, трябва да се примирим, че „кихне“ ли САЩ, и ние, както почти всички останали, ще „заболеем от грип“.

Станете почитател на Класа