Кризата намали пътуванията, но изостри конкуренцията

С 22 млн. по-малко са туристическите пътувания през първите четири месеца на 2009 година, се посочва в доклад на Световната туристическа организация. Така намалението в бранша е достигнало 8%, изчисляват експертите. В Европа свиването е с 10 на сто.
Спадът в туризма беше очакван - кризата засегна доходите на част от потребителите. Тези, чиито портфейли не са изтънели, станаха доста предпазливи и също ревизират разходите си.
Специалистите прогнозират, че в сектора едва ли ще има подобрение до 2010 г., но в същото време те посочват, че от туристическата индустрия зависят изключително много работни места. Тенденцията е ясна. Остаря практиката мястото за почивка да се избира само по цените. Конкуренцията се изостря и в резултат се повишават
изискванията на потребителите към качеството. Бизнесът започна да предлага допълнителни екстри към почивките. Някои дестинации разчитат на мерките, предприети на национално равнище. В Кипър бяха отпуснати 51 млн. евро, за да бъдат намалени летищните такси. Средствата в държавните фондове, които подпомагат вътрешния туризъм в Хърватия, са се увеличили с 60%. В България към
момента не са предприети такива действия.
Цялостното впечатление от една дестинация в момента е решаващо за нейното развитие. След сезона през 2009 г. ни чака този през 2010-а, когато ще стане ясно кои курорти са се справили това лято. И кои са били с добра инфраструктура, усмихнати служители и като цяло – с качествено обслужване. Хората ще продължат да пътуват, ако трябва – на инат, въпреки кризата. Въпросът е къде.

Станете почитател на Класа