„От мой приятел разбрах…“ Не трийте доносите на Коритаров, те са исторически факти

Журналистът Георги Коритаров беше осветен като агент на ДС през 2006. От разсекретените документи тогава стана ясно, че Коритаров е бил сътрудник на Шесто управление на ДС с псевдоним Алберт. Това беше оповестено от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който отговори на искане да се разкрият връзките на няколко души с тайните служби от времето на комунизма. Това се случи преди приемането на Закона за досиетата.

 

 

Случаят стана една от причините да бъде приет този закон, тъй като се появиха естествени възражения, че не може досиетата да се отварят избирателно. Но това не отмени факта, че Коритаров е сътрудничил на Държавна сигурност. През 2009 г. Комисията по досиетата го освети като единствения в Нова тв, сътрудничил на ДС. Но това не попречи той да продължи да води предаване там, а го уволниха чак когато шефът на „Лукойл – България“ Валентин Златев се оплака официално, че Коритаров го принуждавал да участва с сделка с имоти и го притискал чрез предаването си, за да го „мотивира“.
Сътрудничил не е точната дума за свършеното от Коритаров за ДС. Той е писал зашеметяващи доноси срещу колегите си от университета (виж по-долу).

Според информацията от Комисията по досиетата, документите в досието на Коритаров надхвърлят 270 страници.

Някои от тях бяха публикувани за пръв път през 2006 г. и по-късно. Оказва се, че са изчезнали от сайтовете, в които бяха публикувани първоначално. Днес не може да се намери нито един в мрежата. Това стана причина да публикуваме тук няколко от тях, излизали и в публикация във vesti.bg, където сега липсват. Някои от засегнатите от доносите на Коритаров също са си запазили копия.
Доносите са придружени с някои пояснения, които хвърлят светлина за методите на ДС и начина на работа на някои агенти.

През 2013 г. Коритаров заяви пред ТВ7, че станал агент на ДС, защото искал да помага на хората. Предложили му да работи във външното политическо разузнаване, хората от ДС знаели, че използва мнима болест, за да се уволни от казармата. Но най-впечатляващите му доноси нямат общо с външното политическо разузнаване, а на практика са топене на колеги от университета.

Издания, които иначе са особено активни в разобличаването на агенти и особено чувствителни към Държавна сигурност в медиите и управлението, останаха много пестеливи по темата „Коритаров“ и преимуществено даваха неговата гледна точка, когато стана ясно, че той е бил агент на ДС.

Най-малко 11 души са засегнати като студенти от творчеството на агент Алберт. Според някои от тях доносите са клевети или израз на чисто лично отношение. Един от засегнатите е българин, опитвал да избяга в чужбина, което и става впоследствие – Стефан Пашов (виж за него тук, той е първият българин стъпил на Южния полюс и работил там).
Двама от другите натопени в доносите като студенти са журналистите Асен Сираков от БНР и Владимир Райчев, който е бивш зам.-главен и един от издателите на в. „24 часа”, преди да го купи немската група ВАЦ.
В тогавашното си изказване Коритаров обяснява, че избрал псевдоним Алберт от „любов към теорията на относителността”.

В доносите по-долу прави впечатление изказът в началото „от мой приятел разбрах” или „мой приятел сподели с мен“. Бивш служител от ДС обясни пред e-vestnik, че това е стандартен метод на писане на доноси – човекът, който е бил лично свидетел или събеседник с „обекта”, трябва да пише така, все едно е научил от друг човек. Като съображение за сигурност, да не се разкрие случайно кой къде е присъствал.

„Комисията само обявява принадлежност към комунистическите тайни служби и нищо повече. Комисията не казва дали агентът е „добър” или „лош”, дали е писал доноси или е давал някаква важна информация. Комисията само констатира един факт, който обществото трябва да знае и нищо повече. След това журналистите, ако искат, може да отидат и да четат! И когато досиетата се четат, тогава се вижда повече. Тогава се разбира, че един агент като журналиста Петко Бочаров, макар че е бил от заможен род, сам е отишъл и се е предложил на ДС, а след това е написал десетки томове доноси, а друг агент като Димитри Иванов с писането си дори е предпазвал хората, за които ДС му е искала сведения!” – това казва журналистът Христо Христов, изследовател на ДС и досиетата, в интервю за агенция „Блиц” и в. „Шоу” през юли 2012 г.

Читателят сам може да направи извод от доносите на Коритаров за какво става дума.

 

Станете почитател на Класа