Нов договор за доставките на газ – да, но друга година

Русия отказва да сключи директен договор за доставка на природен газ с България, стана ясно от изявление на „Газпром“ вчера. Не и преди да изтекат сегашните контракти, чийто срок е чак до 2012 г. Москва показа убедително какви са нейните намерения, а те определено не се вписват във вижданията на нашите управляващи.
Идеята на „Булгаргаз“ бе до края на тази година да бъде подписан нов договор, в който да се искат гаранции при спиране на доставките. Това е болният проблем за страната ни след януарската газова криза. Тогава стана ясно, че в старите договори няма записана клауза за компенсации в случай на подобни неприятни изненади.
Малко преди това обаче бе премахнат посредникът на Украйна при доставките, което пък даде стимул и ние да поискаме същото. През последните няколко месеца имаше индикации, че Русия не е съгласна да премахне посредниците (благодарение на които припечелва допълнително). Въпреки това от „Булгаргаз“ продължиха да настояват за нов газов договор. Параметрите му дори бяха изпратени в Москва, откъде вече на два пъти ясно и отчетливо получаваме откази. Освен това руската страна се опитва да обвърже новия договор с доставки по проектирания газопровод „Южен поток“. И това предложение остава спорно между двете страни.
По принцип винаги преговорите с руснаците са били тежки, признават експерти. Този път обаче нещата клонят в полза на руската страна и ще бъде трудно София да убеди Москва в исканията си. Освен ако не се съгласи да ги обвърже с някой друг руски енергиен проект като „Южен поток“ или АЕЦ „Белене“.

Станете почитател на Класа