АЕЦ „Белене“ вече струва двойно повече, а пари няма

Предвидените пари за строителство на АЕЦ „Белене“ са около 8 млрд. евро. Поне така твърди директорът на една от фирмите, ангажирани с проекта - „Риск инженеринг“, Богомил Манчев. Тази внушителна сума досега не е оповестявана пред обществото, въпреки че е била заложена в проекта още през 2006 г. Но така, както досега 3 години се твърдеше, че цифрата не е „мръднала“ от 3,997 млрд. евро, в един момент се оказва, че е двойно по-голяма.
Фактът с въпросната „дребна разлика“ от 4 млрд. евро не е за пренебрегване, защото говорим за нещо в бъдеще време, което тепърва ще се строи и изплаща с пари на българския данъкоплатец. А 16 млрд. лв. си е огромна сума – повече, отколкото са ни отпуснати от ЕС по всички оперативни програми. И много повече от компенсациите, които получаваме за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“.
Под въпрос остава и откъде ще дойдат тези 8 млрд. евро, защото в условията на криза няма големи възможности за кредит. След като половината от сумата се търси от Русия, става любопитно откъде ще намерим останалата част.
Отделно тези 8 млрд. евро не са крайната цена по проекта, защото в строежа тепърва ще трябва да се наливат още пари. Особено ако процедурата се проточи във времето. Досега по план бе предвидено реакторите да са готови до 2015 г. Дали и този срок обаче няма да се удвои?

Станете почитател на Класа