Държавата не си дава „Булгартабак”

Приватизацията на „Булгартабак” пак ще бъде отложена, този пъти – заради изборите. Като аргументи управляващите изтъкват необходимостта от дълга и прецизна подготовка на подобни действия и са угрижени за социалния ефект върху тютюнопроизводителите.
Тривиални извинения, които на практика издишат. Първо, защото продажбата на холдинга отдавна мина през Министерския съвет и Народното събрание и вече е в ръцете на Агенцията за приватизация. Самата агенция проведе конкурс за оценител на активите на дружеството и определи победител. Така анализите, които предшестват продажбата, бяха направени. Още преди две седмици АП трябваше въз основа на тези анализи да се произнесе какъв ще е методът за приватизация. Това все още не се случва, напротив – в общественото пространство се подхвърлят „социални“ предизборни тези.
„Каквато и процедура да се обяви сега и от каквато и цена да стартира, все ще се намери някой, който да злоупотреби. Не може да допуснем заради личен интерес да се играе със съдбата на един цял отрасъл“, призна Корнелия Нинова, която в момента е изпълнителен директор на „Булгартабак“.
Чий е личният интерес и кой точно ще злоупотреби, не е ясно.
Според АП отлагането на продажбата ще наложи да се правят нови анализи, което пак ще отложи процедурите.
Явно пазарните механизми зациклиха покрай кампанията и опитите електоратът да бъде приспан с клипове, които преливат от обещания.
Може и да се сбъдне идеята на депутатът от 40-ото НС Алиосман Имамов – за продажбата да се изчака краят на икономическата криза. Докато този край дойде обаче, пак ще наближат някакви избори и пак ще намеси нечий личен интерес. И така до безкрай.

Станете почитател на Класа