„Стари коли“ е равно на „големи застраховки“

С 45% са намалели продажбите на нови леки коли от началото на годината досега, отчетоха вчера от застрахователния бранш. С 60% пък се е свил пазарът на камиони. Зад тези на пръв поглед сухи числа обаче се крие неприятна тенденция – кризата не само пряко удря пазара на автомобили, но заплашва да произведе вторичен ефект, който ще засегне и сектора застраховане.
Специалистите от застрахователния бранш са категорични – свиването на продажбите на нови товарни и леки автомобили ще „изяде“ реализираните печалби от предишни години. Продажбата на полици на возила с гаранция осигурява безпроблемното им ползване през първите 4-5 години. Поддръжката на автомобилите след това става скъпа, а машините често създават проблеми. Това влече след себе си други неприятни моменти - не рядко става предпоставка за пътно-транспортни произшествия и до изплащането на застрахователните полици, купени от собствениците.
„Застаряването на автопарка ще доведе до реципрочен спад на застрахователния бизнес“, категорични са мениджърите на дружествата. И с право слагат знак за равенство между размера на изплатените застраховки и автомобилите с дълъг живот.

Станете почитател на Класа