Ще се намери ли спасител за НЕК?

Свърши вече спокойствието на Националната електрическа компания. Дружеството е на път да завърши годината на минус – случай, който е прецедент за бившия държавен монополист през последното десетилетие.
Изненадващата новина за загубата от 60 млн. лв., която очаква НЕК, дойде от изпълнителния директор на компанията Мардик Папазян. Той директно обвини Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, че изкривява реалната икономическа оценка на цената на тока и от това НЕК търпи загуби.
Регулаторът реши във вторник да се намали цената на еленергията за бита и да има леко повишение за бизнес потребителите. При условие че само НЕК искаше с 19 на сто по-скъп ток от юли, как да не обявят днес, че ще са на загуба? Но така се живее в предизборно време…
Проблем за НЕК обаче едва ли ще бъде тази калкулация – все пак компанията има по 3 млрд. лева оборот годишно, а и е част от Българския енергиен холдинг. Проблемът идва от това, че тепърва на обществения доставчик ще му се наложи да дава пари за строителството на АЕЦ „Белене”. А на компания, завършваща на загуба, няма кой лесно да й отпусне кредит, и то за 4 млрд. евро.
Рано е обаче да твърдим, че това е краят на всичко, защото до края на годината има още 7 месеца. Да не се окаже, че в крайна сметка са намерили резерви и отново са на печалба…

Станете почитател на Класа