Кризата най-накрая регулира пазара на имоти

Глобалната икономическа криза първо удари сектора на недвижимите имоти не само по света, но и в България. И въпреки че през последните седмици различните агенции отчетоха леко раздвижване в сектора, светлината в тунела все още е далеч и позитивните сигнали, те все още не означават трайно оттласкване от дъното - нито за пазара, нито за цените...
От една страна, имотните брокери започнаха да се жалват, че цени от 450 евро на кв. метър са нереалистични и прекалено близо до себестойността, но от друга страна - никой от тях не се оплакваше, когато строителите продаваха „на зелено“ с 200-300% надценка. Тогава и банките щедро раздаваха кредити, без да питат много-много колко е реалният доход на кредитополучателя. Беше абсурдно квадратът в квартал без каквато и да е инфраструктура да върви по 1200 евро, при положение че реалната му стойност не беше повече от 350 евро.
Ето затова кризата в крайна сметка постави нещата на мястото им и пазарът лека-полека ще започне да се развива в нормалните си граници. Разбира се, ще има и фалити, дори неоправдани. Съществува опасност даже да останат само големите компании в сектора, но малките играчи, които разчитаха на „лесни пари за черни дни“, няма да намерят място в един регулиран пазар. А обикновеният потребител има нужда не от спекулации с неговия джоб, а от реални цени.

Станете почитател на Класа