"Булгартабак" – да продаваш или не

Няма как "Булгартабак" да бъде продаден за жълти стотинки, заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според агенциите той даже се трогнал от доброто финансово състояние на дружеството и прекрасните му перспективи.
Министърът обаче не коментира как с години закъснялото раздържавяване на тютюневия холдинг ще се отрази на цената му. Логично е да се предполага, че началното тръжно ниво няма да са жълти стотинки. Все пак дори и с намаляващ дял „Булгартабак“ държи днес около 60% от пазара на цигари.
Но докато тройната коалиция след редица перипетии излезе с решение за приватизация и докато се задействаха процедурите, се оказа, че освен в предизборен период сме и в разгара на глобална икономическа криза. Време, в което инвеститорите са изключително предпазливи, когато обмислят придобиването на активи.
„Оказа се, че това е една изключително успешна компания в условията на ЕС и няма смисъл да я продаваме“, твърди Петър Димитров. Тази позиция звучи най-малкото странно, защото вече е стартиралата процедура в Агенцията за приватизация.

Станете почитател на Класа