Инвестициите в наука носят истинската конкурентност

Страната ни не изглежда зле с 38-ото място, което заема сред 57 водещи световни и регионални икономика. След нас по конкурентоспособност са държави като Испания, Италия, Гърция, Полша...
Ниските данъци, бурният ръст на БВП през последните години, високите приходи от чуждестранни инвестиции, евтиният интернет са са все фактори, високо оценени от международния бизнес. Инфраструктурата обаче постоянно ни дърпа назад и по този показател сме в дъното на таблицата. Но в инфраструктура са включени не само пътищата, за които и ние знаем колко са зле. В категорията влиза също и образованието. Според изследването България е на предпоследно място по адекватност на образованието. Т. е. компаниите в бъдеще очакват да имат проблеми с намирането на квалифицирани кадри.
Това, че държавата смята да спасява растежа с активни инвестиции в пътища, действително ще дръпне икономиката. Едва ли обаче, ако българските училища и родната наука останат на днешното мизерно равнище, това ще повиши конкурентоспособността на икономиката в бъдеще. Кризата има и здравословен ефект, защото ще отсее неефективните. След нея ще има сериозно пренаместване на пазарите. Ще се появят нови компании с различни претенции към квалификацията на персонала. Как ще се впишем, ако разполагаме основно с армия строители?

Станете почитател на Класа