Колко гордо звучи да си експерт на европроекти?

По програма „Техническа помощ“ ще бъдат отделени 2,4 млн. лв. за обучение на общински експерти, които работят с европейските фондове. Решението е повече от логично, защото оповестено вчера проучване е показало, че две трети от хората в кметствата, на които се налага да работят по европрограми, нямат опит и не познават достатъчно механизмите за управление и изпълнение на европейските проекти.
Едва ли подобна констатация изненадва мнозина. Още първата година след влизането на България в ЕС 400 родни висококвалифицирани експерти попълниха армията на европейските чиновници. Че административният капацитет не е достатъчен, се умориха да говорят представителите на бизнеса и затова нееднократно предлагаха на правителството да предостави тази дейност на работодателски организации. Но нищо от това не се случи вече две години и половина. И когато числата показаха, че реално сме усвоили обидно малко количество от европейските фондове, на които имаме право, администрацията се сети, че трябва да се обучава.
Няма лошо, по-добре късно, отколкото по-късно, както се казва.
Лошо ще е, ако сега се излеят поредните пари за обучение на експерти, а те после минат от другата страна на бариерата - в частния сектор. Частникът първо плаща повече и второ, за него политическата конюнктура не е никакъв аргумент при избора на кадрите.

Станете почитател на Класа