В очакване на по-евтин газ в предизборно време

Георги Велев

За последните две тримесечия “Булгаргаз” разби мита, че всичко у нас само поскъпва, а не поевтинява. Така и с природния газ. Но това е факт не по негова воля, а по вина на формулата, по която се определя цената на синьото гориво. Като се вземе предвид и предизборното време, в което се намираме, съвсем спокойно може да се каже, че ще има нещо добро и за българските консуматори.
Факт е, че решението на компанията да се намали цената на природния газ от 1 юли с 30% няма да е изцяло икономическо. Съгласно споменатата формула тя се формира на базата на цената на петрола за 9 месеца назад и вариациите на курса на щатския долар. А всички знаят как се сринаха цените. Затова оттук нататък каквото и да е предложение може да се подложи на съмнение.
Лошото в случая е, че намалението на природния газ идва през лятото, когато и консумацията е много ниска. Не бива да забравяме, че от октомври се очаква повишение на цената като за “добре дошли” в отоплителния сезон. Но нека сега да се порадваме на драстичния спад.

Оплакванията на бизнеса остават

От руската “Газпром” – безалтернативният доставчик на газ на много български компании след януари, обявиха, че очакват намаление на цената на горивото от юли да бъде с 30-40%. Нашата “Булгаргаз” вече намали суровината с 11% от април и сега се очаква да последва примера на „големия брат“ за по-драстичен спад.
Не всички обаче са доволни от новите цени. Оплакванията започнаха още в петък, когато от азотно-торовия завод “Агрополихим” заявиха, че дори и цената да падне с 30 на сто, тя пак ще остане прекалено висока. А това ще направи продукцията им неконкурентоспособна на регионалния пазар. Причината според тях е, че на “Булгаргаз” сега ще му се наложи да използва нагнетения скъп газ в Чирен, а това ще принуди компанията да намали цената по-малко.
Всички експерти обясняват, че цената на горивото влияе минимално на инфлацията у нас. Но колкото и нищожен да е ефектът, все пак е логично да има и поевтиняване на основните стоки за потребителите. Най-осезаемо и директно това ще се отрази на цената на хляба, защото повечето хлебозаводи използват природен газ за изпичане на насъщния. Голяма част от такситата също би трябвало да намалят тарифите си, защото използват метан (търговското наименование на природния газ - бел. ред.).

Но вярва ли някой в такива чудесии?

Едва ли. Малка е вероятността това да се случи поради простата причина, че у нас никой търговец не е свикнал да следва пазарната логика. И да сваля цените, вместо само да ги вдига. Независимо, че от юли ще паднат значително разходите в промишлеността, хлебопроизводството и в други отрасли, много от фирмите ще намерят други аргументи, с които поне да задържат сегашните цени.
Доказателства и сега не липсват – цената на бензина например падна, но не и тази на автобусните билети. А на въпроса “защо така се получи” превозвачите отговориха, че са им се вдигнали други разходи, като тези за работна заплата.
По-евтиното синьо гориво ще бъде съпроводено от поскъпване на тока, нека не забравяме това. Очакванията са електроенергията да поскъпне, но с колко - ще решава Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това също може да бъде аргумент за бизнеса, за да не намали цените на услугите си. Въпреки че до юли има два месеца, електроразпределителните дружества в страната вече поискаха увеличение на тока средно с 10% (за щракване на копчето през нощта вкъщи исканото увеличение е от над 20%!). Отделно и НЕК поиска по-скъп ток с 19 на сто. Приблизително толкова бе увеличението и миналата година, като тогава общественият доставчик отново взе лъвския пай от разпределението на поскъпването.
Може би е логично да се очаква и сега подобно нещо, при условие, че НЕК строи нова ядрена мощност. Ако това се случи, можем само да се надяваме, поскъпването да бъде компенсирано с намалението на природния газ.
Ключът за решаването на всички тези пъзели държат независимата енергийна комисия и нейният председател Константин Шушелов. Комисия, която в условията на избори ще трябва да решава важни икономико-политически казуси и баланси. Задачата не е лека - инвеститорите трябва да бъдат задържани тук, потребителите да не усетят шокови удари, а политиците да останат доволни... Поне докато минат вотовете.

Станете почитател на Класа