Растящата инфлация в Европа спасява имотния пазар у нас

Заради инфлационните процеси, които вече се забелязват в някои страни в Европа и извън нея, сигурно много от спестяванията ще бъдат пренасочени отново към недвижима собственост. Тази прогноза направи Орлин Владиков, управител на компания за недвижима собственост, пред БТА. До една година той очаква ръст на интереса от страна на чужди играчи към купуване на индустриална собственост, логистични и търговски площи в България. Те ще бъдат от Западна Европа, Близкия изток и Гърция и ще се възползват от „добрия данъчен климат и биха могли да реализират сериозни печалби".
Оказва се, че в момента няма статистика, която да дава точни данни за извършените сделки с недвижими имоти от страна на чужденците. Много от тях имали практика да регистрират в България компании и да извършват покупка на името на юридическото лице, което затруднява допълнително събирането на данни. По информация на БНБ постъпленията на чуждестранни лица в недвижимости у нас са близки до нивото си от миналата година – 97,7 млн. евро сега при 98,7 млн. евро за януари–юни 2010 г.
През последните 2 години в България се забелязва и друга тенденция. Около една на всеки осем фирми в сферата на недвижимите имоти е престанала да работи. От 4500 компании по-рано сега броят им е паднал под 4 хил. по данни на Владиков. Според други експерти в бранша цифрата на прекратилите дейност може да е дори и още по-висока.
На практика от началото на кризата до сега за последните 4 години в района на Варна фирмите за недвижими имоти са намалели около 3 пъти, коментира пред „Класа“ Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Навсякъде се наблюдава излизане от сферата на т.нар. случайни играчи. Най-често това са компании, които са работили с англичани и са с много тесен сегмент на дейността, или са малки агенции, ръководени от бивши брокери. Те са били с амбиции да увеличат личните си доходи, без да разполагат с достатъчно капитал, опит или клиентска база, за да постигнат този успех. Такива фирми напускат пазара, а утвърдените продължават, като тази тенденция е добра за бизнеса. Най-интересният факт според експертите е, че фирмите, които са оперирали през 90-те години на пазара, и в момента са с много добри позиции. Това са компаниите, които са преминали през кризата и дори са повишили нивото си по същото време. В момента количеството на сделките не се увеличава, а едновременно с това има задържане и на цените с много лек спад, сочат още оценките на някои от „оцелелите“ компании в бранша.
На този етап в доста несигурната обстановка не очакваме увеличение на агенциите, работещи на пазара, коментира за „Класа“ Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията за недвижими имоти „Адрес“. За клиентите, купуващи и продаващи недвижимост, е много важен имиджът на агенцията, с която работят. Точно този имидж се гради бавно, трудно и в продължение на години. Затова бързо завърналите се не могат да очакват резултати, преди да изминат поне 5 години, в които да се наложат на пазара. Не очакваме и чуждестранните играчи, които преди проявяваха любопитство към местния пазар, да възстановят скоро интереса си, допълва той. За достигане до пиковите нива от 2008 г. на бранша ще са необходими поне 7-8 години.


Руснаците свиха бюджетите си за покупки на жилища по морето

По отношение на вакационните имоти по Черноморието, интересът от страна на рускоговорящи клиенти се е запазил, коментира за „Класа“ Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Бюджетите им обаче са по-ниски и масовите купувачи търсят недвижимости за около 30 хил.-40 хил. евро. Този тип клиенти се насочват дори и към панелните квартали на Бургас и Варна. Много от тях купуват, защото виждат възможността да живеят в държава член на ЕС. По Северното Черноморие се забелязва и известен глад за качествени имоти на първа линия, които продължават да се търсят, но вече от по-малък брой руснаци, допълва той.
През септември, октомври и ноември, традиционно се забелязва връщане на клиентите, които са проявявали интерес към недвижимите имоти по Черноморието, заяви и Страхил Иванов, управител на агенция „Явлена“. През този период сделките, които са били подготвени или сключени по-рано през годината се финализират. Интерес има от страна и на рускоговорящите, но те и английските купувачи са екзотика. За нас винаги основен е бил пазарът за работа с български клиенти, допълва той.

Станете почитател на Класа