Енергийният министър: Цената на газа сега е с 10% по-висока от договорената с Газпром

Енергийният министър: Цената на газа сега е с 10% по-висока от договорената с Газпром
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.05.2022
  • Сподели:

Ако беше разписан конкретният документ, който „Газпром Експорт“ е изпратил към „Булгаргаз“, цената на руския газ за България по всяка вероятност щеше да се промени нагоре. А към момента договорът, който е сключен за доставки, е с цена около 10% над цената, която България би платила, при неподписан договор с „Газпром“. Това обяви енергийният министър Александър Николов в интервю за bTV. Но при новите предложени от Русия условия за плащане в рубли и руската цена би била по-висока от досегашната, поясни министърът. 

 

Запитан защо сега страната изкупува газ през два посредника – българско дружество на MET и гръцкото дружество DEPA, Николов обясни, че страната ни не е можела да ревизира предварително капацитет, за да не прави излишни допълнителни разходи. За да ревизира капацитет в терминал за втечнен газ в Равитуса, близо до гръцкото пристанище в Пирея, „Булгаргаз“ е трябвало да направи допълнителни разходи, каза Николов. По думите му сега плащаната цена е по-ниска от тази, която би се случила, ако България имаше резервиран капацитет.

 

Енергийният министър: Цената на газа сега е с 10% по-висока от договорената с Газпром

 

Николов поясни, че когато КЕВР обяви решението за цените на газа за май на 4 май, ще има изчисления и за двата сценария – каква е цената сега и каква би била, ако „Булгаргаз“ се бе съгласил с руското условие за плащане в рубли.

 

Енергийният министър потвърди, че страната ни може да се раздели напълно с руския газ. „Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно на по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Гърция и Турция, това е възможно“, обяви още той. 

Темата коментира и премирът Кирил Петков. „За огромно съжаление през ноември сме се отказали от 2/3 от азерския газ до месец. Какво съвпадение? Отказали сме се едностранно с решение на шефа на "Булгаргаз"… Докато строим гръцката връзка, има съседна тръба на 200 км., която може да преведе спокойно целия 1 млрд. през нея. Аз лично говорих с изпълнителния директор на BP и се надявам да осигурим количеството преди юни. Цената ще бъде средно на по-ниска цена от този на “Газпром”. В момента много активно действаме по тези възможности. Надявам се, че ще успеем", обясни премиерът пред bTV

 

По-рано през деня темата за вноса на газ засегна и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

„Няма да квалифицирам думите на Василев (б. ред. вицепремиера Асен Василев), че позицията на Радев е позорна, а ще върна топката и ще кажа, че е позорно, ако се докаже, че се пренебрегват интересите на 25 български фирми за доста съмнителни комисионни, свързани с определени банки и фирми“, каза Йотова.

 

„Ако това се докаже, ще бъдем изправени пред един огромен скандал с мирис на газ и това изисква оставки или поне тази на Асен Василев“, категорична е тя. „Ако решението да не се заплаща на „Газпром“ е взето заради това да се вкарва друга газ чрез офшорна фирма и е договорено предварително, това означава, че има скандал и този, който е взел това решение, трябва да си подаде оставката. Това е позорна позиция“, каза тя.

 

„Неприемливо е утре да отиде нашият министър на енергетика на среща в ЕС, без да се е провел коалиционният съвет, който се отложи. Имаме една позиция на г-жа Нинова (вицепремиера и икономически министър Корления Нинова, б. ред.), която иска възобновяване на преговорите, а другата – да се скъса окончателно с „Газпром“, каквато защитава г-н Василев още преди два месеца, и да се върви към алтернативни доставки“, каза тя.

 

На въпрос дали България трябва да плаща в рубли, Йотова призна, че не знае какво точно гласи договорът и предварителните договорки: „Преди време се каза от властта, че ние нямаме проблем да плащаме в рубли, имаме необходимите инструменти“, припомни тя.

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа