Асен Василев: В България усещаме по-осезаемо инфлацията, защото сме бедни

Асен Василев: В България усещаме по-осезаемо инфлацията, защото сме бедни
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.04.2022
  • Сподели:

Инфлация има навсякъде в Европа, тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. В България тя се усеща по-бързо, защото страната е доста по-бедна, а частта „храни“ в потребителската кошница е доста по-голяма. Това мнение изказа пред БГНЕС финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

 

„Тоест, при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока“, каза Василев.

 

Той коментира и излезлия днес доклад на Международния валутен фонд (МВФ) с думите, че „той е изключително балансиран“. „Те казват, че трябва да има по-социална политика. В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведи с оглед на социалната криза, породена от войната в Украйна. Данъчните ставки до края на годината са ясни“, каза министърът на финансите.

 

Той повтори позицията си, че да има много на брой ставки води по загуба на данъци. „По-добре е да има директно подпомагане там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита“, каза още Василев.

 

По думите му до седмица-две кабинетът ще може да формулира балансиран антикризисен пакет, който да помогне на гражданите да поемат глътка въздух.

 

„Ние сме единствената държава, която от юли миналата година не е повишавала цените на електроенергията“, отбеляза Василев и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна за разлика от съседна Гърция, например.

 

Асен Василев: В България усещаме по-осезаемо инфлацията, защото сме бедни

 

Според него не трябва да се допуска инфлация по линия на продоволствието и торовете, каквито очаквания има.

 

„Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните“, каза още вицепремиерът.

 

В същото време той уточни, че в момента ускоряването на цените е много по-малко от това, което бе през февруари, особено март. „А и през декември никой не очакваше война“,  отговори Василев в отговор на въпрос на БГНЕС за 20-процентния ръст на цените в магазините.

 

Той коментира и избора на управител на Българската народна банка (БНБ), пояснявайки, че след проваления днес избор на впоследствие единствения кандидат за поста Любомир Каримански едно евентуално ново предложение трябва да премине през Коалиционния съвет и да е общо за коалицията. „Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение“, каза още Асен Василев.

 

По-рано днес по време на интервю за bTV Василев поясни, че гуверньорът на БНБ не трябва да е политическа номинация, а такава с широка обществена подкрепа, около която да се обедини цялата коалиция.

 

Василев е в Пловдив за учредяването на „Продължаваме промяната” като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, а премиерът Кирил Петков – другият. Те няма да имат заместници, ще има изпълнителен съвет, национален съвет и общо събрание.

 

 

Бойчо Попов

 

Станете почитател на Класа