С над 5,13 млн. лева ще се преодоляват последиците от бедствия в седем общини

С над 5,13 млн. лева ще се преодоляват последиците от бедствия в седем общини
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2021
  • Сподели:

Правителството отпусна над 5,13 милиона лева за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в седем общини в страната. Средствата са по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

 

От осигурената от кабинета сума 3,4 млн. лева са определени за изграждане на подпорни стени в района на пътя Кричим – Девин. „Да се направят подпорни стени, за да не се разруши пътят“, подчерта премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание.

 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева уточни, че засегнатата подпорна стена е изградена преди повече от 50 години и ако не се предприемат необходимите мерки, може да се разруши пътят, който е сериозно ремонтиран“, посочи тя.

 

Правителството отпусна и 82 хил. лева за почистване на коритото на р. Бели Лом.

 

„От 30-40 години там нищо не е правено, паднали са дървета, при по-сериозен дъжд може да се наводни целият град. Сумата е напълно навременна и достатъчна, за да направим необходимото“, заяви областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен.

 

Министрите осигуриха 65 хил. лева, с които областният управител на област Бургас да обезпечи отстраняването на пораженията от падналите валежи и високите води на р. Велека в края на януари и началото на февруари т.г. по трасето на инженерно-възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница.

 

С над 1,405 млн. лева община Кресна ще извърши укрепването на дере и ще възстанови улица в с. Долна Градешница, както и подпорни стени на р. Струма.

 

За община Сапарева баня кабинетът осигури 60 хил. лева за аварийно-възстановителни работи на водовземно съоръжение за минерална вода. Кметът Калин Гелев посочи, че ремонтно-възстановителните дейности за най-горещия минерален извор на континентална Европа с температура от 103,8 градуса са навременни, след голяма авария в края на февруари. Той поясни, че ще се изградят колекторни тръби и кран, „за да не блика водата постоянно“.

 

Правителството осигури също 62 хил. лев за възстановяване на сградата на Държавната психиатрична болница в Кърджали и над 57,500 хил. лева за възстановяването на покрива на учебния корпус на Професионалната техническа гимназия „Иван Райнов“ в Ямбол.

 

 

Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа