Емитираме нов държавен дълг за 300 млн. лева

Емитираме нов държавен дълг за 300 млн. лева
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.03.2021
  • Сподели:

Дългови книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на аукцион следващия понеделник, става ясно от сайта на БНБ. Този път финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва, предава БНР.

 

След като преди една седмица финансовото министерство отказа да приеме направените поръчки за съкровищни облигации със срочност десет години и половина, тъй като предложената доходност бе оценена като висока, сега ведомството на Кирил Ананиев предлага 5-годишни държавни ценни книжа.

 

При предишния аукцион на тази емисия бе постигната отрицателна доходност.

 

Към момента кабинетът е поел половин милиард лева нов дълг под формата на дългови книжа на вътрешния пазар и са отказани поръчки за 200 милиона.

 

По закон в края на годината новият дълг не може да надхвърля 4 милиарда и половина.

 

И миналата година финансовото министерство бе по-активно на вътрешния дългов пазар в началото на годината, но при настъпването на пандемията от Covid-19 се отказа от него, а есента прибегна до външна дългова емисия.

 

В последния "Икономически преглед", изготвян от Българската народна банка, беше посочено, че ако пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.

Станете почитател на Класа