Затворените бизнеси ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ

Фирми, пострадали от кризата, причинена от пандемията от COVID-19, ще могат да кандидатстват за помощ по още една програма, обявиха днес на съвместен брифинг от Министерство на икономиката и Националната агенция за приходите (НАП).

От 21 декември желаещите ще могат да се кандидатстват по програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. Предстои в следващите дни да бъдат дадени повече разяснения за новата мярка. Към момента е ясно, че целта на програмата е да се осигури директна финансова подкрепа на български компании, чиято дейност е спряна заради въведените мерки.

Кандидати по схемата могат да бъдат микро, малки или средни предприятия.  

Всички, които са подали заявление за такава помощ, ще бъдат информирани по електронен път дали са одобрени за нея. „Всяко предприятие може да кандидатства с един проект, който включва всички негови обекти, засегнати от кризата“, обясни още Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП. В такъв момент на ограничителни мерки бизнесът трябва да получи бърза финансова помощ, добави тя.

Шефът на данъчните призна, че приходната агенция досега не се е занимавала с подобни дейности, но „целия екип е мобилизиран, за да оправдаем очакванията“.

По новата мярка не могат да кандидатстват земеделски фирми, такива за хазарт и други, които ще бъдат изрично упоменати в условията.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че НАП ще раздава пари на бизнеса заради пандемията и от приходна агенцията ще стане и „разходна“. Това се случва за първи път в историята на ведомството.

От днешния брифинг стана ясно още, че всеки бизнес ще може да получи до 150 хил. лева оборотни средства като помощ. Средствата са осигурени от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, а общият бюджет на мярката е на стойност 156 млн. лева.

„Допустими ще бъдат разходите, които са необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването“, обясни от своя страна икономическият министър Лъчезар Борисов. Помощта ще се изчислява като процент от оборота на конкретните обекти, който е реализиран през периода на 2019 г., съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година.

От НАП дадоха и пример: ако едно предприятие има повече от един обект и разполага и с магазин в мол, като съгласно заповедта на министъра на здравеопазването е прекратена дейността на магазина в мола, то ще трябва да предаде заявление за подпомагане само на обекта, който е с преустановена дейност.

От обясненията стана ясно още, че кандидатите може вече да са получавали държавна помощ по друга мярка, но за новата не могат да представят за финансиране същите разходи, заради които са получили друга субсидия.

„Ако бизнесът е засегнат от заповедта на здравния министър от 13 ноември, приложимият период е 14-30 ноември. Ако е от втората заповед от 25 ноември, приложимият период е от 27 ноември до 21 декември. А ако и от двете, периодът е 14 ноември-21 декември“, обясни още Милена Кръстанова от НАП.

По думите ѝ туристическите фирми и моловете ще бъдат подпомогнати с 10% от декларирания им оборот, а другите - с 20%.

На сайта на НАП ще бъдат публикувани подробни указания за условията за кандидаткстване. Ще има възможност и за индивидуални консултации.

 

Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Станете почитател на Класа