Олиото поскъпва заради ниски добиви на слънчоглед

Поскъпване на олиото с около 30% в рамките на броени дни, отчитат търговци. Причината била в ниските добиви от слънчоглед заради сушата.

В Добруджа земеделците тази година отчитат среден добив около 200 килограма от декар, при над 300 при нормални условия.

До края на август във фабрика за производство на олио купували тон слънчоглед за 600 лева. Сега вече няма цена под 800 лева.

"Основният световен доставчик на слънчоглед, това са страните от Черноморския басейн - България, Румъния, Украйна, Русия и навсякъде наблюдаваме значително по-малка жътва в сравнение със стандартната, което е причината за по-високата цена на суровината", обясни Георги Веселинов - търговски директор на фабрика за олио, с. Карапелит, цитиран от bTV.

Според зърнопроизводителите в Добруджа добивите тази година са в пъти по-ниски от обичайните.

"От 25 години се занимавам със земеделие, такава суша, такова нещо не съм виждал. Нещата са катастрофални като добиви. 50 до 80% са по-ниски добивите в сравнение с нормална година. При олиото то вече се вижда, около 3 лева в по-големите вериги. Потенциалът като цена на слънчоглед е вече близо 1000 лева", смята Иван Гочев, зърнопроизводител от с. Балканци.

"Няма да видим рекордни цени на рафта. Все пак има определен праг на цената, който е поносим", отбеляза Георги Веселинов.

Станете почитател на Класа