Правителството се стреми към свиване на икономиката от само 7 на 100

Правителството се стреми към свиване на икономиката от само 7 на 100
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    03.10.2020
  • Сподели:

Стремежът на правителството е в края на годината спадът на Брутния вътрешен продукт на страната да е около 7%. Това обясни икономическият министър Лъчезар Борисов пред Дарик радио. Той допълни, че цената на пандемията се вижда най-вече през второто тримесечие, когато икономическият срив е бил 8.5%. "Все пак сме 5-6 пункта по-добре от редица страни от ЕС", каза Борисов.

Той обясни, че не може да даде прогноза за икономиката през следващата година и уточни, че докато не е преодоляна кризата с коронавируса, рискът за икономиката остава. "Моята надежда е, че следващата година България може да възстанови всичко загубено от коронакризата", каза министър Борисов. Неговата надежда не се подкрепя от прогнозите на икономическите анализатори. По повод новите мерки за подпомагане на автобусните превозвачи, туроператорите и работещите в туризма, Лъчезар Борисов посочи, че няма да има субективен елемент при избора на компаниите, които ще могат да се възползват.

Той каза, че процедурите за одобрение да минават по-бързо - за около три месеца, вместо за половин година. "Няма да подкрепяме фирмите само с оборотни средства и ликвидност, а следващите стъпки ще са насочени към човешкия капитал, зелената икономика, нисковъглеродната икономика", каза министърът. Борисов не одобрява удължаване на мораториума върху плащането на кредитите, защото това може да застраши здравето на банковата система. На въпрос, "Краде ли се бизнес в България?", министърът отговори, че трябва непрекъснато да се подобрява бизнес средата. Борисов допълни, че е изпратил писма на 200 компании на случаен принцип, в които ги пита дали и какви проблеми и оплаквания имат.

Станете почитател на Класа