90 фирми от 18 държави показват оръжейна техника на "Хемус"

Отбранителната промишленост осигурява изделия с висока добавена стойност, от която нашата страна има нужда. Освен това тя е мощен стимул за развитие на науката, иновациите и високите технологии. Това отбеляза президентът Румен Радев при откриването на изложбата за отбранителна техника и продукти „Хемус 2020" в Международния панаир Пловдив.

По думите му държавата трябва да подкрепя още повече тази индустрия чрез облекчени условия за производство и стимулиране на реализацията на продуктите. "Очаквам Министерството на отбраната след дълги години на тежки финансови ограничения да се обръща все повече към родната индустрия и не само за доставка на боеприпаси и въоръжения, а и за внедряване на нови технологии и научни разработки".

От своя страна министърът на отбраната Крисимир Каракачанов отбеляза, че в проектите за модернизация на армията преимушествено ще се включват български фирми. Каракачанов отбеляза като успех факта, че въпреки пандемията от коронавирус, в изложбата участват 90 фирми от 18 държави.

"Запазва се тенденцията за намаляване на оръжейния износ, започнала през 2017 година", отчете на пресконференция заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. По думите му обаче износът на специална продукция все пак запазва значим дял и за миналата година е за 614 милиона евро. "Очакваме това ниво да се запази и за 2020 година", добави Величков.

Станете почитател на Класа