Заведенията искат и 30% по-ниска такса "тротоарно право"

Намаление на такса "тротоарно право" с 30% в София от 1 септември до края на годината. За това настояват от Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ).

"Нашето предложение ще бъде внесено за гласуване още на първата сесия на Столичния общински съвет, която ще се проведе в началото на септември. А намалението на таксите ще влезе в сила със задна дата от 1 септември",  каза пред economic.bg председателят на асоциацията Ричард Алибегов.

Идеята е първоначално намалението да важи до края на годината. Насрочена е среща за началото на декември, когато да бъде направен анализ на ситуацията, и ако положението е същото или по-лошо, мярката ще бъде удължена с още 6 месеца, уточни Алибегов. И така, докато положението не се подобри, заяви той.

В момента такса "тротоарно право" в център и широк център на София е 23 лв. на месец за кв. м. За кварталните заведения цената е около 12 лв. за кв. м. За периода, в който България беше в извънредно положение, заведенията в София бяха освободени от такса тротоарно право. За месеците юни, юли и август обаче таксите отново се събират.

"Правителствените мерки, включително мярката 60/40, която за нашия бранш е 80/20, както и намалението на ДДС на 9%, вече дават положителни резултати. Намалението на такса "тротоарно право" ще допринесе за допълнителното стабилизиране на бранша в условията на епидемична обстановка", смята председателят на БАЗ.

Станете почитател на Класа