Не усещаме нарастването на доходите

Скокът в цените удрят най-вече средната класа

 

Ако ви се струва, че в днешни дни работите по-усилено само за да плащате сметките си, може да се почувствате по-добре, когато разберете, че не сте сами: нарастващите разходи за жилища и здравни грижи, както и липсата на работни места за служители със средна квалификация, са факт в по-голямата част от развитите страни, пише в свой анализ Bloomberg.

Това е едно от заключенията на McKinsey Global Institute, който открива сходства в 22 развити страни по отношение на икономическите промени след 2000 г. 

Множество страни в Европа и Азия, заедно със САЩ, се радват на силни пазари на труда през последните години, но ползите са много неравномерни.

Работните места, изискващи средно ниво на квалификация, като административните позиции или тези в производството, липсват в Европа и САЩ, а това разделя работната сила на такава с висока или ниска квалификация. 

Междувременно нарастващите разходи – особено за жилища – изяждат по-голямата част от ръста на заплатите през 21 век, твърди изследването.

"Работниците със средна квалификация и средни доходи са изтласкани от трудовия пазар", сочат резултатите от доклада. 

Младите хора, които са около 170 млн. в изследваните страни, също са сред губещите. 

Тези на възраст между 15 и 30 години изпитват „затруднения при получаването на добре платена и висококвалифицирана работа“, а по отношение на жилищния пазар ситуацията е много по-трудна за тях, тъй като богатството им е по-значително по-малко от това на същата група две десетилетия по-рано.

Проучването е изготвено в 22 развити страни, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Станете почитател на Класа