Новият закон за туризма предизвика спор заради гостуването при роднини

Неправителствени организации настояват да отпадне текст от предложенията за промени в Закона за туризма, според който те разбирали, че отиването на гости при близки хора за повече от 24 часа с пренощуване прави всички българи туристи. Това каза на пресконференция Димитър Канариев, председател на УС на Национална асоциация "Българско Черноморие", предаде БТА.

 

https://brat-bg.com/images/novini/bulgaria/business-trip.jpg

 

Канариев цитира параграф 111 от допълнителните разпоредби на законопроекта, предложен от Министерството на туризма, в който се посочва какво е турист. Това е лице, което осъществява туристическо посещение с престой най-малко 24 часа. Целта може да бъде посещение на роднини и приятели, което според организацията предполага роднините да събират от гостуващите им близки туристическа такса, да им правят в полицията адресна регистрация и да се определят като туроператори или турагенти, като платят такси. 

В проектозакона се дава определение и на това кой не е турист, коментира Димитър Канариев и цитира текст, според който "лицата, които много често посещават дестинацията и я възприемат като част от обичайната си жизнена среда, могат да не се считат като туристи". Канариев заяви, че този текст също трябва да отпадне.

Организациите го обвързаха с дивото къмпингуване и се обявиха, че те са за регулация на този вид почивка.

С други промени в туристическия закон се предвиждат изменения в Закона за защита от шума. Проблемът със шума трябва да се регламентира в Закона за здравето, смята Здравко Младенов, председател на Управителния съвет на Национално сдружение за защита собствениците на имоти.

По-късно от Министерството на туризма отговориха на крикитите, като заявиха, че посещението при роднини, близки и приятели не е туристическа дейност.

„Какво е туристическа дейност е разписано в чл. 3 от Закона за туризма - такива са туроператорската, туристическата агентска дейност, хотелиерство, ресторантьорство. Посещението с цел гостуване на близки, роднини или приятели би определило като турист само човек, който е отседнал в място за настаняване - хотел, мотел, пансион, туристическо селище и т. н. Ако нощува в дома на роднините си и този дом не е регистриран като хотел, мотел и т. н., неговата визита не изисква и не предполага никакви финансови ангажименти като данъци, такси и нужда да се регистрира като турист“, уточнява Министерството.  

На практика няма съдържателна промяна с действащия Закон за туризма, се казва в позицията.

Станете почитател на Класа