Пауъл: Цикълът на икономическо разширяване може да продължи "на практика безкрайно“

Американската икономика изживява „забележително положителна серия от икономически обстоятелства“, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда, което предполага, че вижда слаб риск сегашното икономическо разширяване да се отклони от посоката си, коментира Wall Street Journal.

Няма причина да мислим, че този цикъл не може да продължи известно време, на практика безкрайно“, заяви Пауъл на дискусия във Вашингтон.

 

https://www.varchev.com/wp-content/uploads/2017/09/%D0%B5%D1%83%D1%80.png

 

Коментарите на Пауъл повтарят твърденията му направени ден по-рано, когато той заяви, че не вижда доказателства пазарът на труда да е в риск от прегряване или от ускоряване на ценовия натиск. Във вторник той отхвърли и критиките, че представителите на Фед подценяват възможността инфлацията да се изстреля над целта на централната банка от 2%.

Пауъл заяви, че продължава да вярва, че инфлацията ще се ускори, докато безработицата продължава да спада – рамка, известна като кривата на Филипс. Той обаче призна, че засега увеличаването на заплатите не е стимулирало ценова инфлация и добави, че е „донякъде мистериозно“ защо стегнатият пазар на труда не е довел до по-сериозен ръст на заплащането.

„Не бих казал че е мъртва“, каза той за кривата на Филипс. „Може би си почива. Не можем да кажем, че си е отишла“.

Пауъл заяви, че серия показатели, например създаването на нови работни места, участието в трудовата сила и нивото на безработица, сигнализират, че пазарът на труда се приближава все повече до пълна заетост.

Фед повиши основните си лихвени проценти миналата седмица до диапазона от 2% до 2,25%. Централните банкери представиха прогнози след двудневната си среща миналата седмица, в които очертават още едно увеличение тази година и още три през 2019 г.

Те очакват нивото на безработица да спадне под 4% през следващите три години, но не и инфлацията да се ускори много над 2%.

Пауъл изрази още убеждението си, че американската икономика е „далеч от неутрална“, говорейки за точката, в която лихвените проценти нито стимулират, нито забавят растежа на икономиката. Това е важен фокус за представителите на Фед, някои от които твърдят, че централната банка трябва да спре да вдига лихвите, когато се стигне неутралната точка.

Пауъл обаче омаловажи способността за точна оценка на мястото на неутралната точка и заяви, че централните банкери трябва да я третират като един от множеството фактори, управляващи политиката на лихвените проценти.

Президентът Тръмп това лято разкритикува увеличението на лихвите от Фед в Twitter и в интервю за CNBC. На събитие той каза още, че не е доволен от ходовете и изрази съмнение за способностите на Пауъл, който бе негов избор за лидер на Фед, казват източници.

„Затягането в момента негативно засяга всичко, което сме направили“, написа Тръмп в Twitter на 20 юли, предупреждавайки, че по-високите лихви може да ударят икономическия растеж на САЩ.

Пауъл каза в сряда, че Фед взима решенията въз основа на това кое е най-доброто за икономиката, а не на база политически съображения.

„Фокусът ми е върху контрола на контролируемото, а ние контролираме това, което правим във Фед“, отговори той на въпрос, свързан с туита на президента. Той добави, че не е говорил с Тръмп след туита му.

Станете почитател на Класа