200 млн. ще струва възстановяването на моста в Генуа

Реконструкцията на рухналия в Генуа мост ще струва между 150 и 200 милиона евро, заяви губернаторът на италианската област Лигурия Джовани Тоти, цитиран от местни медии. Мостът „Моранди" се срути на 14 август след обилни дъждове, при което загинаха 43 души и бяха нанесени големи материални щети.

Според губернатора 10-12 милиона евро ще са нужни, за да бъде съборена старата конструкция, а повече пари са необходими за компенсация на семействата на загиналите и пострадалите и на собствениците на имоти около моста.

Държавният холдинг Fincantieri и най-големият концесионер на пътищата в Италия Autostrade per l'Italia са готови да създадат консорциум за възстановяването на пътното съоръжение.

Губернаторът добави, че е помолил правителството да издаде указ, който ще позволи строителството на моста да не се съобразява с регулаците на ЕС, за да може да стане по-бързо.

„Пристанището в Генуа дава 1,5 % от брутния вътрешен продукт на Италия. Трябва бързо да върнем моста на Генуа и гражданите", коментира Тоти.

Станете почитател на Класа