Nasdaq постигна най-дългата си печеливша серия от октомври

Технологичният измерител Nasdaq Composite постигна осмия си пореден ден на ръст благодарение на Amazon и Apple. Това е най-дългата му печеливша серия от октомври миналата година, предава CNBC.

Индексът нарасна с 0,04% до равнище от 7891,78 пункта, след като книжата на Amazon поскъпнаха с 0,8% и достигнаха най-високото си ниво в историята, а цената на акциите на Apple скочи с над 1%.

В същото време по-широкият пазар остана почти непроменен. S&P 500 отбеляза минимален спад от 0,14% до ниво от 2853,58 пункта, като енергийният и финансовият сектор се представиха най-зле.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones загуби 74,25 пункта от стойността си до ниво от 25509,50 пункта, а книжата на Goldman Sachs поевтиняха с 1,1%.

 

 

В началото на сесията S&P 500 беше само на половин процент от рекордните 2872,87 пункта, достигнати на 26 януари. Широкият измерител приближи рекордната територия, след като силните корпоративни отчети до голяма степен компенсираха притесненията от нарастващото търговско напрежение.

Близо 90% от компаниите, включени в индекса S&P 500, са обявили резултатите си за тримесечието до момента. От тях 76% са постигнали по-добри печалби от очакванията. Общата печалба на компаниите от индекса през второто тримесечие е нараснала с над 24% спрямо същия период на миналата година.

Booking Holdings и Norwegian Cruise Line надхвърлиха очакванията за печалбата си. Акциите на Norwegian Cruise Line поскъпнаха с над 4%, докато тези на Booking Holdings намаляха заради прогнозата за слаба печалба през третото тримесечие.

Но силният сезон на отчетите е засенчен от търговското напрежение. В сряда Пекин обяви, че ще отговори на новите американски мита. Китайското министерство на търговията обяви мита от 25% върху американски стоки на стойност 16 млрд. долара.

Това се случи, след като канцеларията на американския търговски представител съобщи, че САЩ ще въведат налози върху допълнителни китайски стоки на стойност 16 млрд. долара по-късно този месец.

Индексът на производствените цени в САЩ остана непроменен през юли, докато анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха ръст от 0,2%. Индексът на цените на потребителските стоки, който е ключов измерител за инфлацията, ще бъде обявен в петък.

На валутните пазари индексът на долара спрямо кошница от шест основни валути се покачва с 0,56% до 95,58 пункта. Еврото отслабва спрямо щатската валута с 0,72% до 1,1526 долара. Йената обаче поскъпва леко с – 0,14% до 111,13 йени за долар.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа намалява съответно до 2,94% и 3,093%.

На пазара на суровини цените на петрола се доближиха до по-ниските нива от предходната сесия, тъй като ескалиращото търговско напрежение между Китай и САЩ прави по-несигурни перспективити за търсенето на черното злато.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI намаляха с 13 цента до 66,81 долара за барел, като завършиха сесията в четвъртък на ново седемседмично дъно. Фюъчрсите върху сорта Брент поевтиняха с 30 цента до 71,98 долара за барел.

Цената на златото остана почти непроменена след две поредни сесии на ръст, тъй като силният доларов индекс натежа върху възходящата инерция. Контрактите за доставките през декември отбелязаха спад от 1,10 долара до 1,219,90 долара за тройунция.

Станете почитател на Класа