Държавен анализ показа - масово чиновниците оплескват обществени поръчки

Обществена тайна е, че в много голям процент от случаите обществените поръчки в България са нагласени и предназначени за определен човек. А анализ, публикуван от Министерството на финансите (МФ), потвърждава, че бизнесът с право е възприел хипотезата от първото изречение. Оказва се, че в 74% от търговете има засечки и проблеми заради грешки на администрацията, зле подготвени от чиновниците документи и опорочени процедури, пише в. "Сега". Най-често става въпрос за нарушения, свързани с обявяването на обществените поръчки - формулирането на заданието, процедурните правила и критериите за избор на изпълнител, сочи анализът на МФ за нарушенията при договаряне на парите по различните европрограми през приключилия програмен период. Документът обхваща и 2017 година, тъй като част от одитите по проектите са били приключени тогава.

Проведени са общо 708 проверки по оперативните програми, като в 348 от тях били установени нарушения с финансов ефект, т.е. наложило се е да се орязват средства. Програмата с най-много финансови корекции е "Околна среда", следвана от "Регионално развитие" и "Административен капацитет", показва анализът. Най-малко - 11 на брой, са нарушенията, довели до намаляване на разходите, по програмата "Техническа помощ". Често пъти чиновниците поставят условия, които дават предимство на едни, а ограничават други фирми в хода на процедурата. Този тип нарушения са с най-големи финансови последици за бенефициентите на европарите, отчитат от "Одит на средствата от ЕС" към МФ. В тази група влизат възложители, които с подбора на критерии за участие на практика елиминират чуждестранните фирми-кандидати. В някои случаи тръжните комисии, назначени от министерства, агенции и др., изисквали от задгранични участници да доказват опит - например чрез документ за членство в строителна камара, но не признавали сертификати, издадени от камара в друга държава. Засечени били и случаи, в които възложителят изисквал опитът на участниците да е придобит непременно при изпълнение на договори с финансиране от ЕС и дори по определена оперативна програма. Работата при проектирането на дадена пречиствателна станция например е една и съща, независимо дали проектът е със или без евросредства, изтъкват експертите на Владислав Горанов.

В някои от случаите изискванията към фирмите кандидати са толкова неясни, че участниците не знаят какви документи да предоставят на тръжната комисия, а тя пък не е сигурна какви книжа трябва да приеме. Най-често такива затруднения възникват при поръчки, свързани с проектиране, обучение, логистика, ИТ и др. Не са редки и случаите, в които сроковете за запознаване с условията на състезанието и за подаване на оферти са твърде кратки и стесняват кръга на участниците.

Станете почитател на Класа